Downloadverbod in Nederland?

Het Europese Hof van Justitie verbiedt het downloaden van copyright beschermd materiaal. Sinds vandaag, 10 april 2014, is het niet langer toegestaan om copyright beschermd materiaal, zoals films, games, muziek(albums) te downloaden.

Wat betekent de uitspraak van het Europese Hof van Justitie voor downloaders? Eigenlijk helemaal niets. Het is niet bij te houden wie, waar, wat download. Er zijn miljoenen Nederlanders die materiaal uit nieuwsgroepen downloaden.
Internet- en Usenet providers doen niets met het verbod.

Ben ik veilig?

Als je een download programma, zoals Grabit of SabNZB, gebruikt, kan je SSL inschakelen. Middels SSL kan bijna niemand zien wat je download, zelfs je internet provider niet. Indien je echt zeker wilt zijn dat je privacy is gewaarborgd, kan je gebruik maken van een VPN. Een VPN stelt je in staat om een ander IP adres aan te nemen.
Niet alleen handig als je gewoon anoniem wilt downloaden, middels een VPN kan je ook anoniem surfen.

Wat verandert er dankzij het downloadverbod?

Ondanks het downloadverbod, opgelegd door het Europese Hof van Justitie, verandert er in praktijk dus niets. Usenet bestaat al talloze decennia. Het is amper tot niet te controleren, het downloadverbod is niet te handhaven.
Er zijn simpelweg teveel mensen die downloaden.

Verschil tussen Usenet en Torrents

Downloaden uit nieuwsgroepen, dus Usenet, betekent dat je alleen download. Het is bijna onmogelijk om waar te nemen wie wat download uit welke Usenet nieuwsgroepen. Wie SSL gebruikt of een VPN is praktisch onzichtbaar.

Downloadverbod

Download met torrents is riskanter, je IP adres is immers zichtbaar voor andere downloaders en uploaders. Als je torrents download kunnen andere mensen, die een bestand delen, je IP adres zien. Met een VPN kan je een ander IP adres aannemen, waardoor je werkelijke IP niet zichtbaar is.

Het downloadverbod in de toekomst

Verschillende politieke partijen beschouwen het downloadverbod als een mogelijke inbreuk op de privacy van internet gebruikers. Het is de vraag wat de Tweede kamer en Justitie gaan doen met het downloadverbod.

Het downloadverbod is niet te handhaven en geeft talloze instanties inzage in het internetgebruik van alle Nederlanders. Waarschijnlijk is het downloadverbod mede daarom in strijd met de Nederlandse grondwet en zal dus nooit worden doorgevoerd.