De Europese delegatie die onderhandelt over het omstreden Acta-verdrag, stelt dat het verdrag niet zal leiden tot het afsluiten van de internetverbinding van filesharers. Eerder werd gedacht van wel, nadat documenten waren uitgelekt.

Over het Acta-verdrag wordt al enkele jaren onderhandeld, onder andere door de Europese Unie, de Verenigde Staten en Japan. Het verdrag is bedoeld om internetpiraterij en handel in namaakartikelen tegen te gaan. De onderhandelingen worden in het geheim gevoerd, waardoor onbekend is wat er in het verdrag komt te staan. Eerder uitgelekte documenten wezen op strenge maatregelen tegen auteursrechtenschenders. Isp’s zouden worden verplicht om tegen hen op te treden, bijvoorbeeld door het afsluiten van de internetverbinding van een auteursrechtenschender als hij drie keer in de fout is gegaan.

De Europese delegatie wilde niet zeggen of die uitgelekte documenten authentiek waren, zo meldt NRC Handelsblad, maar gaf wel aan dat er geen plan zou zijn om filesharers af te sluiten. Delegatieleider Luc Pierre Devigne zei tegenover de krant dat er geen maatregelen worden voorgesteld die ‘indruisen tegen de Europese regels’. Alleen commerciële partijen worden volgens hem op de korrel genomen, niet de ‘spreekwoordelijke huisvrouw die wat gekopieerde mp3’tjes downloadt.’ Daarnaast zouden internetaanbieders niet strenger hoeven te controleren op inhoud.

Dat de onderhandelingen in het geheim worden gevoerd, zorgde voor veel kritiek. Eerder deze maand eiste het Europees Parlement dat de Europese Commissie openheid van zaken over het verdrag geeft. De Commissie heeft daarop aangekondigd om tijdens de volgende overlegronde in april met de andere onderhandelaars te spreken over openbaarmaking. Eerder schreven de Nederlandse demissionaire ministers Van der Hoeven van Economische Zaken en Hirsch Ballin van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer te hopen dat tot die openbaarmaking wordt besloten.
Bron:Tweakers.net