Brein heeft in hoger beroep een civiele zaak tegen Shareconnector gewonnen.
Het Hof in Amsterdam bevestigde de uitspraak van de voorzieningenrechter, waarin de beheerder werd veroordeeld wegens onrechtmatig handelen.
De civiele zaak die Brein tegen de beheerder van de indexeringssite had aangespannen, liep naast een strafzaak tegen Releases4u.com en Shareconnector.com. Het Hof in Amsterdam nam in de civiele zaak een eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter over. Daarin werd gesteld dat Shareconnector zelf geen bestanden openbaar had gemaakt. De beheerder zou wel onrechtmatig hebben gehandeld, omdat hij het via de zogenaamde hashlinks voor internetgebruikers eenvoudiger maakte om illegaal materiaal van p2p-netwerken te downloaden. Volgens de eerdere uitspraak moet Shareconnector op straffe van een dwangsom stoppen met het aanbieden van ed2k-links naar illegaal materiaal.
Tim Kuik van Stichting Brein is niet helemaal tevreden met de uitspraak van het Hof: “Ik kan ermee leven, maar we hadden graag gezien dat het Hof Shareconnector als meer dan alleen een medeplichtige zou beschouwen.” Volgens Kuik is de beheerder van Shareconnector wel degelijk verantwoordelijk voor het ‘medeplegen’ of ‘plegen’ van inbreuken op het auteursrecht, waarop hogere straffen staan dan op onrechtmatig handelen. Kuik heeft zijn hoop nu gevestigd op de strafzaak tegen Shareconnector en Releases4u. Op 14 april komt er een zitting voor de rechtbank in Den Haag in deze eveneens in hoger beroep dienende zaak. Daarbij wordt Johan Pouwelse van de TU Delft als onafhankelijk deskundige gehoord, zo meldt Releases4u op zijn site.
Bron: Tweakers.net