Het Britse House of Lords heeft de omstreden Digital Economy Bill aangenomen. De wet voorziet onder meer in strenge maatregelen tegen schenders van auteursrechten en moet nu nog worden behandeld door het House of Commons.
Dat meldt de Telegraph. Het wetsvoorstel veroorzaakte ophef, onder meer omdat filesharers na een aantal waarschuwingen kunnen worden afgesloten van internet. Ook voorziet het voorstel in de mogelijkheid om websites met ‘substantiële’ hoeveelheden copyrightschendend materiaal te sluiten. Bovendien kunnen isp’s worden gedwongen om de toegang tot deze sites te blokkeren. Mogelijk vallen ook aanbieders van wifi-hotspots onder de wet; ze kunnen dan worden vervolgd als hun klanten zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal up- of downloaden.
Het House of Lords stemde wel tegen een omstreden clausule die de regering in staat zou hebben gesteld om de auteursrechtenwetgeving aan te passen zonder het parlement om goedkeuring te vragen. De clausule werd eerder al herzien, maar dat bleek niet genoeg. Het Digital Economy-wetsvoorstel moet nu nog langs het House of Commons, het Britse Lagerhuis. Volgens The Guardian probeert de regering het wetsvoorstel er voor de verkiezingen van 3 juni 2010 door te drukken. Naar verwachting is de regerende Labour-partij dan namelijk niet meer de grootste
Bron:tweakers.net