Obama steunt ACTA, Ballmer blij

De Amerikaanse president Barack Obama is vóór antipiraterijverdrag ACTA. Microsoft-ceo Steve Ballmer juicht dit toe. Obama steunt ACTAEurocommissaris Neelie Kroes lijkt geheimhouding te steunen.
Obama verklaart agressief te strijden voor het beschermen van intellectueel eigendom. Zijn regering zal dan ook piraterij van software, films en muziek wereldwijd hard aanpakken. “Er is niets mis mee dat andere mensen onze technologieën gebruiken, dat verwelkomen we. We willen er alleen voor zorgen dat dat wel onder licentie gebeurt en dat Amerikaanse bedrijven daar gepaste betaling voor krijgen”, zegt hij in een openbare toespraak.

‘Inclusief ACTA’
De Amerikaanse president noemt zowel de huidige aanpak van illegale contentdistributie als de bewerkstelliging van nieuwe middelen ter bestrijding daarvan. “Dat omvat ook onderhandelen over goede bescherming en het handhaven van bestaande overeenkomsten, en stappen voorwaarts nemen voor nieuwe overeenkomsten, inclusief de voorgestelde Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA – red.).”
Ceo Steve Ballmer van Microsoft is meteen op die uitspraken ingegaan met een steunbetuigende blogpost. “Wij juichen de toewijding van de president toe aan de bescherming van Amerikaanse innovatie en creativiteit en zijn erkenning van de belangrijke rol die Amerikaanse technologie, producten en intellectueel eigendom spelen in het bevorderen van een gezonde balans voor handel en economische groei.”

Kroes en openheid
Voormalig antitrustchef Kroes is volgens dagblad Trouw tegen volledige openheid over de ACTA. Zij stelt dat de Europese Commissie niet moet ingaan op de eis van het Europees Parlement voor openheid van alle stukken over de geheime gesprekken rondom de omstreden internationale overeenkomst. Er ligt nu een voorstel om die eis in te willigen, maar dan op voorwaarde dat het Parlement daar verder over zwijgt.
Volgens partijgenoot en Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert heeft Trouw het bij het verkeerde eind.
Kroes is juist groot voorstander van openheid.
Hennis heeft hierover na de publicatie door Trouw contact gehad met de Eurocommissaris. Het probleem met ACTA zit juist in de geheimhoudingsclausule (non-disclosure agreement) in de overeenkomst voor inzage door het Parlement. Kroes zal alles op alles zetten om een oplossing te zoeken, twittert Hennis.

Achterkamertjesverdrag
Het omstreden ACTA-plan moet namaakartikelen, maar ook internetpiraterij bestrijden. Het geheime internationale verdrag in wording stelt een vergaand antipiraterijbeleid voor door onder meer isp’s te betrekken bij preventie en handhaving.
Deze handhaving vindt net als de onderhandelingen erover achter gesloten deuren plaats.
ACTA functioneert buiten de bestaande instituten als de G8, de wereldhandelsorganisatie WTO en de intellectuele eigendomsorganisatie van de VN, de WIPO, om.

President Obama bespreekt ACTA in deze video vanaf de 18e minuut:

Bron: Tweakers.net