Piratenpartij heeft handtekeningen voor verkiezingsdeelname

De Piratenpartij heeft genoeg handtekeningen verzameld om aan de Tweede Kamerverkiezingen mee te mogen doen. Daardoor wordt de partij toegelaten tot de verkiezingen en kan in heel Nederland op de piraten worden gestemd.

Dat maakte de partij dinsdagmiddag bekend. In alle negentien kiesdistricten zijn de vereiste ondersteuningsverklaringen ingeleverd; per district moesten er dertig handtekeningen worden ingezameld. Volgens lijsttrekker Samir Allioui is de partij daarin ruimschoots geslaagd.

“We gaan nu direct door met het ontwikkelen van onze standpunten en het voeren van campagne”, zegt Allioui. Vooral in de grote steden kwamen veel toezeggingen binnen. Ook in Overijssel, waar de lijsttrekker vandaan komt, was veel aanhang; daar werden twee keer zoveel handtekeningen gezet als nodig.

De Piratenpartij wil onder meer de duur van het auteursrecht verkorten naar vijf jaar – op dit moment is dat zeventig jaar na de dood van de langstlevende auteur – en het auteursrecht voor niet-commercieel gebruik opheffen. Daarnaast zegt de partij zich te zullen inspannen voor privacy en burgerrechten. Begin maart meldde Tweakers.net dat de partij mee wilde doen aan de verkiezingen. Om mee te mogen doen moest 12.000 euro worden betaald, waarvan een deel als borg, en moesten de handtekeningen worden verzameld.

Volgens eerdere berichten dreigde de partij handtekeningen te kort te komen, onder meer omdat er op gemeentehuizen weinig voorbereiding was en mensen die hun krabbel wilden zetten zelfs naar huis werden gestuurd. Volgens lijsttrekker Allioui heeft zijn partij dat een ‘beetje overdreven’ om mensen ertoe aan te zetten alsnog hun handtekening te zetten voor de partij. “Het was tactiek”, zegt hij. Er zouden wel daadwerkelijk problemen zijn geweest bij het zetten van de handtekeningen.

Overigens kan de Kiesraad nog beslissen om handtekeningen ongeldig te verklaren, maar Allioui zegt er vertrouwen in te hebben dat zijn partij kan meedoen. Volgens de voorman heeft de partij hiermee ook recht op de wettelijke zendtijd voor politieke partijen op de publieke omroep. Hij roept internetters op om zelf filmpjes op YouTube te zetten en deze naar de partij te sturen, waarna de filmpjes kunnen worden uitgezonden.

Eerder deze maand ontstond enige ophef over een kandidaat-kamerlid van de partij. Reinier Bakels werkte op een borrel een student journalistiek tegen de grond. Daarop is de kandidaat van de lijst gehaald. Volgens de voorzitter van de partij, Thijs Markus, ‘keurt de partij alle vormen van fysiek geweld sterk af’.

Bron:Tweakers.net