Trackers bannen uTorrent gebruikers wegens ‘oneerlijk gedrag’

Gebruikers van versie 2 van de populaire µTorrent-client melden dat zij op steeds meer trackers worden geweigerd. µTorrent 2.0 zou de voorkeur geven aan soortgenoten die ook met het µTP-protocol werken en daarmee anderen benadelen.

In µTorrent 2.0 introduceerde BitTorrent Inc. een toepassing van het µTP-protocol. Volgens de ontwikkelaar is µTP, dat gebruikmaakt van het udp-protocol, efficiënter door een lagere overhead van de datapakketten. Vooral providers zouden moeten profiteren van een grootschalig gebruik van µTP, omdat p2p-gebruikers dankzij het congestion control algorithm het netwerk minder zouden belasten. Hierdoor hoopt BitTorrent Inc. dat isp’s geen torrentverkeer meer afknijpen.

Door de populariteit van µTorrent 2.0 neemt ook het gebruik van µTP flink toe, maar downloaders die de torrentclient inzetten, merken dat vooral besloten trackers hen de toegang weigeren, zo schrijft TorrentFreak. Dit zou komen doordat beheerders van torrentsites µTorrent als een ‘oneerlijke’ client zien, omdat het een voorkeur heeft voor soortgenoten die ook op basis van µTP met elkaar communiceren. Hierdoor krijgen gebruikers van andere torrentclients die nog ‘normaal’ via tcp/ip werken, minder data aangeboden.

Hoewel µTorrent op sommige blocklists van trackers is opgenomen, lost het probleem zich op termijn vermoedelijk vanzelf op. BitTorrent Inc. heeft de µTP-specificaties vrijgegeven en verschillende ontwikkelaars zouden al hun interesse hebben laten blijken voor een eventuele integratie van het protocol. Een complete opensource-implementatie is er echter nog niet. Verder stelt BitTorrent Inc. dat het nog steeds schaaft aan zijn µTP-implementatie en dat het niet verwacht dat ook publieke trackers zijn torrentclient op de zwarte lijst zullen zetten.

Bron: tweakers.net