De overheid brengt de burgerrechten in gevaar met zijn voorstellen om opsporingssoftware voor internet- en mailverkeer te verplichten, stelt Xs4all. Volgens de provider zijn deze voorstellen afkomstig van de   entertainmentindustrie.

De plannen van de commissie Gerkens voor een downloadverbod als alternatief voor de thuiskopieheffing worden vanwege de val van het kabinet voorlopig niet door de Tweede Kamer behandeld. Toch heeft Xs4all alvast felle kritiek op de plannen geleverd. De isp claimt dat de overheid providers wil dwingen om automatische opsporingssoftware in te XS4ALL en overheidsplannen voor 'politierobots' tegen piraterijzetten, die de inhoud van het internet- en mailverkeer van alle klanten bekijkt. “Dan krijgt iedere burger op het internet permanent bewaking van een politierobot”, stelt het bedrijf in een verklaring. 
De provider heeft vrijdag documenten naar de Tweede Kamer, de ministeries van Justitie en Economische Zaken en naar de programmacommissies van de politieke partijen gestuurd, waarin de juridische en technische gevaren van de plannen worden benadrukt.

“We hebben dit op eigen initiatief gedaan omdat de politici er een rommeltje van maken en er blijk van geven dat ze de technische termen en de gevolgen niet begrijpen”, verklaart Niels Huijbregts, woordvoerder van Xs4all. Volgens Huijbregts komt de kritiek op een goed moment omdat de partijen momenteel hun verkiezingsprogramma’s samenstellen en de geheime Acta-onderhandelingen in de schijnwerpers staan.

De overheid overweegt technieken als deep packet inspection, hashing, fingerprinting en watermarking in te zetten tegen internetpiraterij. “Deze technieken houden in dat soft- en hardware de inhoud van alle internetverkeer – zoals e-mails, uploads en downloads – eerst inspecteert voordat het bij de ontvanger aankomt. Informatie die niet overeenkomt met de wensen van de overheid, zou moeten worden tegengehouden en consumenten die zich niet aan de regels houden, moeten worden geregistreerd en lopen het gevaar van internet te worden afgesloten. Het recht op privacy, het communicatiegeheim, de informatievrijheid en de vrijheid van meningsuiting worden op deze manier geschonden”, stelt de provider.

Volgens Huijbregts komen de voorstellen uit de koker van de entertainmentindustrie en zou de politieke bescherming van deze branche de fundamentele grondrechten van burgers in gevaar brengen. “De opsporingstaak wordt bij de isp’s gelegd en dat niet alleen: we worden nog rechter ook”, foetert Huijbregts, die vindt dat de internetaanbieders zo de problematiek van de muziek- en filmindustrie in de schoenen krijgen geschoven. “In plaats van het inperken van de burgerrechten op internet, zou het beter zijn als de overheid zich inzet voor haar burgers en de entertainmentindustrie dwingt om een nieuw businessmodel te ontwikkelen.” Hierbij zouden de providers en de entertainmentbranche wel degelijk goed kunnen samenwerken, denkt de woordvoerder.

bron: tweakers.net